Durerea renală este disconfortul resimțit în apropierea rinichilor, sub partea inferioară a cutiei toracice. Durerea de rinichi se localizează adesea sub coaste, în partea din spate a corpului, în zona laterală a abdomenului. Această zonă este cunoscută și sub numele de zona flancului. Durerea se poate răsfrânge pe partea dreaptă sau stângă, sau chiar pe ambele părți simultan.
Deși durerea la rinichi nu înseamnă întotdeauna că există o problemă specifică la nivelul rinichilor, de obicei indică o afecțiune a sistemului urinar.
Cum se caracterizează durerea de rinichi
Durerea de rinichi poate fi constantă și subtilă, similară cu o senzație de presiune. În alte cazuri, poate fi o senzație acută și bruscă, care poate fi descrisă ca o înțepătură puternică. Intensitatea durerii poate crește atunci când este aplicată o ușoară apăsare în zona afectată.
Senzația de disconfort poate iradia către alte părți ale corpului, precum partea superioară a spatelui sau către zona inghinală. La bărbați, durerea renală se poate propaga și în regiunea testiculelor.
Indiferent de intensitatea durerii, o programare cât mai rapidă la medicul specialist este esențială pentru a determina cauza durerii și pentru a preveni eventualele complicații medicale.
Simptome asociate cu durerile de rinichi
Pacienții pot dezvolta o serie de alte simptome asociate cu durerea de rinichi, precum:
· Urină tulbure, cu miros neplăcut sau urinare cu sange;
· Durere în timpul micțiunii;
· Inconsistență urinară;
· Senzația de a urina frecvent;
· Dureri în partea inferioară a abdomenului și în zona inghinală;
· Greață și vărsături;
· Febră;
· Frisoane.
Cauzele principale ale durerilor de rinichi
Există diverse cauze pentru apariția durerilor de rinichi, principalele fiind:
· Calculii renali (pietrele la rinichi) – pietre formate din minerale din urină, care pot cauza dureri intense atunci când se deplasează prin tractul urinar;
· Pielonefrită (infecție renală) – netratate, infecțiile urinare se pot răspândi către rinichi;
· Tromboză venoasă renală – indică prezența unui cheag de sânge în una sau ambele vene renale conectate la rinichi;
· Hidronefroză – acumularea de urină într-unul dintre rinichi ce determină umflarea acestuia;
· Cancer renal – se poate dezvolta în rinichi atunci când celulele încep să crească anormal;
· Boala renală polichistică (BRP) – este o afecțiune genetică caracterizată de apariția chisturilor în ambii rinichi;
· Ateroembolism renal – atunci când placa de aterom (formațiune de grăsimi care se depune pe pereții arterelor) se desprinde și blochează arterele mici care duc către rinichi.
Pentru evaluare și diagnostic corect, este recomandat un consult la medicul specialist, în baza căruia se va stabili cu exactitate cauza durerilor de rinichi.
Medicul urolog poate dispune efectuarea unor teste cum ar fi analizele de urină, teste de imagistică medicală precum ecografiile sau CT, sau citologia, care poate ajuta la identificarea celulelor canceroase în urină.
Opțiunile de tratament includ medicamentele specifice, terapii pentru gestionarea durerii sau intervenții pentru probleme mai complexe, precum pietrele la rinichi.
Sursa foto: Freepik
Bibliografie:
· www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/where-do-you-feel-kidney-pain#When-to-contact-a-doctor, accesat la 26.08.2023;
· www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/what-does-kidney-pain-feel-like#treatment, accesat la 26.08.2023;
· my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17688-kidney-pain, accesat la 26.08.2023;