[ad_1]
Pe lângă alte preparate tradiționale, de pe masa de Sărbători nu poate să lipsească caltaboșul. Iar secretul preparatului perfect îl dezvăluie Gina Bradea, una dintre cele mai cunoscute și apreciate bucătărese.
Ingrediente:
- 1 kg carne tocată de porc (căzăturile de la fasonat sau pulpa şi puţina poală cu grăsime)
- 2 -3 cepe
- cam 500 g organe (ficat, splină)
- 150 g orez cu bobul rotund, pentru sarmale
- sare, piper, ardei iute, ienibahar, coriandru, frunze de dafin, cimbru
- 1 morcov
- albitură (ţelină, pătrunjel, păstârnac)
- Maţe
Mod de preparare:
Splină și ficatul (se poate pune și plămân) se spală și se fierb în apă cu sare, dafin, boabe de piper și ienibahar, se răcesc și se toacă. Ceapa se curăţă și se taie mărunt, se pune într-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei și se lasă până se înmoaie ușor, apoi se adaugă orezul și 150 ml apă. Se lasă până când este absorbită toată apă și orezul este ușor umflat.
Carnea se toacă prin sita mare, se adaugă organele tocate, ceapa cu orezul, condimentele după gust și se umple intestinul. Se leagă la capete și se înțeapă cu o scobitoare din loc în loc, să nu pocnească la fiert. Caltaboşul poate fi consumat fiert, prăjit în ulei sau untură sau la cuptor.
Caltaboşul preparat la cuptor se face în felul următor: se aşază în tavă, se adaugă rădăcinoase (morcov, patrunjel, telina) tăiate felii, apă și puțin ulei și se bagă la cuptor, la foc potrivit. După 30 de minute se verifică și se înțeapă cu o scobitoare. Este gata atunci când, înţepat fiind, nu mai iese lichid deloc. Se scoate pe platou, se lasă la răcit. Apoi se serveşte alături de restul preparatelor din porc şi, desigur, alături de murături.
Cum a ajuns Gina Bradea o bucătărească cunoscută
În 2012, când avea 45 de ani, rămasă fără un loc de muncă din cauza problemelor financiare ale firmei la care lucra, Gina a fost nevoită să emigreze în Italia cu copii cu tot, unde soțul ei lucra deja de ceva timp. O decizie pe care a trebuit să o ia în mod neașteptat și care presupunea foarte multe riscuri pentru ea și pentru familia sa.
A ajuns, astfel, să fie o simplă casnică într-o localitate din Italia, o viață monotonă în aparență, dar care i-a permis să se redescopere pe ea însăși și să descopere o mare pasiune a sa: gătitul. Încurajată de copii săi, dar și o bună cunoaștere a artei culinare tradiționale românești, a început să pună rețete pe hârtie, iar după un timp și-a făcut un blog pe care urma să publice aceste rețete, când se afla încă în Italia.
Nu a trecut mult timp de la deschiderea site-ului și succesul ideii sale s-a concretizat. Audiența blogului a crescut tot mai mult iar tehnologia a ajutat-o să își ducă succesul pe culmi și mai înalte, publicând imagini, rețete video și interacționând tot mai mult cu cititorii săi.
„Nu mică mi-a fost surprinderea să constat că am ajuns să am printre cele mai citite bloguri culinare în limba română, deşi eu mă aflam în Italia. Succesul a fost foarte mare mai ales în diaspora. Este o plăcere greu de descris în cuvinte momentul acela când te caută cineva şi-ţi spune că trăieşte de zeci de ani în străinătate şi că reţetele tale i-au trezit un dor nebun de România, de locurile natale“, a spus Gina Bradea pentru Rotalianul.
SURSA FOTO: Social Media
[ad_2]
Source link