Trusele de prim ajutor auto sunt obligatorii si fiecare sofer responsabil trebuie sa se asigura ca are una in masina. O trusa medicala contine diverse articole medicale, inclusiv bandaje.
Bandajele sunt unele dintre cele mai versatile accesorii din trusa de urgenta si pot fi folosite intr-o multime de situatii de urgenta.
Iata cinci moduri in care poti folosi bandajele din trusa medicala in caz de urgenta!
Oprirea sangerarilor
In general, bandajele pe care le gasesti in truse prim ajutor auto sunt folosite pentru a opri sangerarile. Daca in timpul calatoriei cu masina una dintre persoanele din masina se raneste si sangereaza, folosind un bandaj steril din trusa medicala auto aplica presiune pe rana. Apoi, fixeaza bandajul cu o fasa de panza sau cu un leucoplast pentru a asigura o presiune constanta.
Astfel, mai ales in cazul unei rani adanci care necesita asistenta medicala, poti preveni pierderea excesiva de sange.
Imobilizarea fracturilor
Daca te afli intr-o situatie in care o persoana si-a fracturat un membru, bandajele din trusa sanitara auto pot fi folosite pentru a asigura imobilizarea temporara, astfel incat starea fracturii sa nu se agraveze.
Infasoara cu grija bandajul in jurul zonei fracturate si fixeaza-l astfel incat sa sustina si sa previna miscarile care ar putea agrava leziunea.
Cu toate acestea, retine ca bandajarea fracturii este o solutie temporare, iar victima trebuie sa primeasca neaparat ingrijire medicala adecvata cat mai curant posibil.
Confectionarea unei atele
Bandajele din trusa de prim ajutor auto mai pot fi folosite pentru a crea o atela care sa sustina un membru ce a suferit o entorsa sau o luxatie.
Atela va ajuta la sustinerea zonei afectate si la prevenirea miscarilor bruste ce ar putea agrava leziunea.
Asigura-te ca folosesti bandajele din trusa medicala cu grija si ca atela nu este mult prea stransa in jurul zone afectate.
Protejarea ranilor deschise impotriva contaminarii
In cazul unei rani deschise, asa cum este o arsura, bandajele din trusa medicala de prim ajutor pot fi folosite pentru a proteja zona rnaita impotriva contaminarii si a infectiilor.
In cazul unei astfel de rani, infasoara cu grija bandajul in jurul ranii pentru a o acoperi astfel incat bacteriile si murdaria sa nu patrunda in rana.
Confectionarea unui garou
Un bandaj dintr-o trusa medicala auto poate fi folosit pentru a face un garou in situatii de urgenta, cum ar fi oprirea sangerarii masive in cazul unui accident sau a unei rani grave.
Pentru a crea un garou, ia bandajul din trusa si asaza-l deasupra ranii, la o distanta de cativa centimetri de aceasta. Strange bandajul in jurul membrului afectat si fixeaza-l ferm cu o bucla sau un nod, asigurandu-te ca garoul este strans, dar nu excesiv de strans pentru a nu afecta circulatia.
Nu uita sa notezi timpul exact in care ai legat garoul si sa il desfaci cate putin la fiecare 15-20 min pentru a permite sangelui sa circule.
Pe langa faptul ca in Romania legislatia impune soferilor sa aiba in masina trusa medicala, este indicat sa fii pregatit pentru orice situatie.
Daca vrei sa preintampini situatile de urgenta si sa ai la indemna echipamentul necesar, la Vesta.ro gasesti un kituri de truse medicale auto certificate RAR destinate echiparii vehiculelor. Cu echipamentul potrivit poti face fata situatiilor neprevazute intr-un mod cat mai eficient posibil.
(P)