Buna funcționare a unui autoturism depinde de fiecare piesă și componentă în parte. Printre acestea, un rol care nu poate fi neglijat este cel al unei baterii auto. Aceasta furnizează energia electrică necesară pornirii motorului și asigură alimentarea tuturor consumatorilor electrici, precum farurile, sistemul de navigație, instalația de climatizare sau sistemul audio.
În cazul în care schimbul nu este realizat la timp sau atunci când nu este cumpărat un acumulator de calitate, apar numeroase riscuri. Ele se referă la deteriorarea unor componente sau chiar la imposibilitatea de a mai porni mașina.
Semne că viața unei baterii auto ajunge la final
În cele mai multe cazuri, un acumulator poate fi folosit pentru o perioadă de timp cuprinsă între 3 și 5 ani. Acest interval poate fie să crească, fie să se diminueze în funcție de stilul de condus al fiecărui șofer și de frecvența și lungimea drumurilor pe care le face. De exemplu, bateriile rezistă mai mult dacă sunt efectuate frecvent drumuri lungi, cu opriri puține. În schimb, ele se consumă mai repede dacă mașinile sunt lăsate în garaj zile sau săptămâni în șir, iar apoi sunt folosite doar pentru deplasări la distanță scurtă.

La rândul lor, și condițiile meteorologice influențează durata de viață a unei baterii auto de la Automag. S-a constatat faptul că acumulatorii se descarcă mai repede în zonele cu climă rece și pot fi folosiți mai mult timp acolo unde temperaturile sunt ridicate.
Dincolo de aceste variabile, trebuie să reții faptul că, dacă deja au trecut 3 ani de la ultima achiziție, este nevoie să acorzi atenție următoarelor semnale care pot să indice epuizarea acumulatorului:
• pornirea lentă și greoaie, însoțită eventual și de zgomote nefirești;
• reducerea intensității cu care luminează farurile. Problema este cu siguranță una electrică dacă intensitatea slăbește și mai mult atunci când pornești un alt consumator de curent, precum sistemul audio sau instalația de aer climatizat;
• carcasa deteriorată sau umflată a bateriei;
• un miros pronunțat de sulf în interiorul mașinii.
Dacă ai observat oricare dintre aceste semne, nu mai trebuie să întârzii comanda unui nou acumulator.
Alegerea unei baterii auto de calitate
Mai presus de orice altceva, trebuie să respecți specificațiile producătorului mașinii, pe care le vei găsi în cartea tehnică. Acolo sunt trecute toate informațiile necesare, de la dimensiuni și capacitatea măsurată în amperi-oră la tipul bornelor.
Odată cunoscute criteriile de bază, trebuie să te decizi ce tehnologie dorești să folosești, având de ales între două variante: AGM (o prescurtare care se referă la produsele cu plumb-acid de tip Absorbent Glass Mat) și litiu-ion (acumulatori care utilizează compuși chimici cu litiu pentru a stoca și elibera energie electrică). Fiecare tehnologie are avantaje și dezavantaje, în legătură cu care poți consulta mecanici auto sau specialiștii magazinului în care faci cumpărăturile.
Alte criterii esențiale sunt reprezentate de alegerea unui producător de încredere, recunoscut ca atare pe plan național și internațional, precum și de raportul calitate-preț.
Observă cu atenție semnalele transmise de mașina ta, apoi informează-te bine, înainte de achiziția unei baterii auto! Astfel, vei avea energia necesară unei bune funcționări pentru o perioadă de timp cât mai îndelungată!
Articolul Nu face experimente cu bateriile auto: schimbă-le la timp și alege mereu calitatea! apare prima dată în Primar in Prahova.