Publicitatea subliminală este un subiect popular atât în folclorul publicului larg, cât și în cercetarea și activitatea agențiilor de publicitate. Înțelegerea de unde provine conceptul și ce spune legea despre practică este fundamentală pentru dezvoltarea de piese publicitare în viitor.
Publicitatea subliminală a făcut parte din imaginația populară și din cercetarea publicitară timp de decenii, având ca scop mai mult angajament și conversie în piesele audiovizuale – în principal succesul reclamelor TV .
Dar chiar funcționează? În acest articol, dorim să demitificăm subiectul prezentând în mod obiectiv tot ce trebuie să știți: ce este publicitatea subliminală, cum funcționează și cum tratează legislația braziliană această practică. Să începem?
Ce este publicitatea subliminala?
Un mesaj subliminal este orice stimul sau informație expusă unui receptor în mod imperceptibil la nivel conștient, în încercarea de a influența opiniile și deciziile de cumpărare fără ca persoana să-și dea seama .
Termenul provine de la joncțiunea dintre „sub”, care înseamnă dedesubt, și „liminal”, care se referă la limite. Adică sub limita conștientă a creierului nostru. Acest stimul poate fi aplicat oricăruia dintre simțurile noastre, dar cele mai cercetate și testate sunt vederea și auzul privitorului.
Este un subiect controversat și care reapare mereu în publicitate, cu atât mai mult atunci când se discută chestiuni de etică și eficiența reală a demersului.
Dar când ne gândim la posibilitățile de utilizare în piese, la creativitatea pentru reclamele TV și la puterea muzicii în publicitate , este un punct important pentru profesioniștii din zonă în care să se aprofundeze.
Aflați cum a apărut publicitatea subliminală în Brazilia și în lume
Însăși apariția conceptului de publicitate subliminală ridică câteva îndoieli cu privire la veridicitatea acestuia. Primul experiment a fost efectuat în SUA în 1957, când cercetătorul James Vicary a introdus expresiile „mânca floricele” și „bea Cola” într-un cadru al unui film din cinema.
Viteza unui singur cadru este imperceptibilă pentru conștientul nostru să o înregistreze – în cinema există 24 de cadre în fiecare secundă de videoclip. Conform teoriei lui Vicary, acest lucru nu ar împiedica mesajul să fie captat de subconștient și stocat în memoria publicului.
Acest experiment a servit ani de zile ca dovadă a eficacității metodei. Dar, de-a lungul timpului, alți specialiști și cercetători au început să-i observe găurile: rezultatul s-a bazat pe date puține, cu o măsurare foarte subiectivă și probabil inventată pentru a-i demonstra succesul.
Până astăzi nu există unanimitate când vine vorba de publicitate subliminală. Multe exemple prezentate ca o încercare conștientă de a folosi publicitatea subliminală sunt doar un caz de pareidolie .
Acest fenomen psihologic este comun tuturor oamenilor, o tendință a creierului nostru de a căuta modele în forme și stimuli vagi . Este popularul „desen de vedere în nor”.
În Brazilia, conceptul în sine a venit ca un semnal de alarmă derivat din cercetările lui Vicary. Ar putea reclamele să ne manipuleze dorințele împotriva voinței noastre? A existat și un val de agenții care caută psihologi și specialiști în zonă care încearcă să folosească această noutate în favoarea lor.
Chiar dacă astăzi este o practică ilegală în țară, există încă multe oportunități și posibilități în jurul publicității subliminale care pot deveni mari arme de atracție .
Vedeți exemple emblematice de publicitate subliminală
După mai bine de 60 de ani, experimentul lui James Vicary este încă cel mai notabil caz de publicitate subliminală — nu datorită rezultatelor sale, ci datorită valului de cercetări și opinie generate la acea vreme.
Chiar dacă nu este un model cu adevărat obișnuit (majoritatea cazurilor ridicate sunt totuși mai asemănătoare cu episoadele de pareidolie), putem aminti câteva cazuri de mărci de succes care au folosit tehnica. Uite!
Mărcile și formele lor
Multe companii le place să includă mesaje care nu sunt neapărat subliminale, dar care transmit o sugestie, o idee sau un sentiment, chiar dacă consumatorul nu o observă la început .
Două exemple foarte celebre sunt Amazon și Fedex. Prima are o săgeată în brandul său care duce de la A la Z, transmițând noțiunea de magazin care are de toate, pe lângă faptul că formează un zâmbet și aduce carisma într-o primă impresie.
Al doilea, o companie de logistică, a profitat de contra-forma dintre literele „E” și „X” pentru a trage o săgeată. Mesajul nu este întotdeauna perceput, dar transmite un sentiment de mișcare și viteză fără ca persoana să-și dea seama.
Marlboro
Când publicitatea la țigări a început să fie interzisă în mai multe țări la mijlocul anilor 1990, Formula 1 a fost unul dintre cele mai afectate evenimente sportive – datorită prezenței sale mari de agenți de publicitate în sector.
De câțiva ani, Marlboro a reușit să ocolească această restricție într-un mod neobișnuit: în loc să-și imprime marca pe mașini, a folosit doar un dreptunghi alb sau un cod de bare care se referă vizual la marca companiei într-un mod aproape subliminal. Este un fel de breșă în discuțiile pe această temă care ridică încă multe controverse.
Disney SFX
Unul dintre cele mai emblematice exemple de mesaje subliminale nu vine din publicitate, ci de la un departament de la Disney care a vrut cu adevărat să arate cât de mândri sunt de munca lor.
În epoca de aur a animației 2D, industria VFX folosea adesea acest tip de tehnică pentru a scrie SFX pe ecran. Era ca o glumă, ceva ce doar cei care acordau o atenție deosebită ar observa.
Pur și simplu nu credeau că acronimul va fi foarte asemănător cu un cuvânt care a generat multe controverse și discuții odată cu popularizarea internetului.
Jequiti
Exemplul brazilian de pe această listă a devenit deja o glumă, dar este interesant de observat aici cum conceptul a fost subminat într-o campanie care a avut mare succes.
Jequiti, o companie a Grupului Silvio Santos, a inventat o idee curioasă de „mesaj subliminal supraliminal”: este nevoie de conceptul de a expune mesajul rapid în timpul programării, dar nu suficient de rapid pentru ca mintea noastră conștientă să nu observe.
Rezultatul este considerat brut și invaziv, dar a sporit vizibilitatea mărcii la nivel național, chiar și în afara cercurilor de public țintă.
Înțelegeți legislația referitoare la acest tip de publicitate
În final, reiese că exemplul lui Jequiti arată ce se poate face cu conceptul de stimul subliminal în fața legislației noastre.
În codul de consum, termenul la care se face referire este „mesaj ascuns” . Unul dintre articolele sale afirmă că fiecare consumator trebuie să fie întotdeauna conștient de faptul că un mesaj este expus în scopuri publicitare.
Determinarea nu a fost creată special în acest scop, dar a ajuns să fie folosită pentru a interzice practica. Un proiect de lege din 2017 își propune să consolideze această noțiune, dar încă se mișcă prin Cameră.
Oricum, cele mai multe cazuri sunt încă analizate și discutate de CONAR și există într-adevăr loc pentru utilizarea tehnicii în strategia de conținut video și audio .
Deși nu există nicio dovadă că publicitatea subliminală funcționează, stimularea subiectivă a simțurilor consumatorului este o modalitate excelentă de a crea conexiuni emoționale și de a crește astfel apropierea de brand-client .
AllmaDesign vă oferă servicii profesionale de web design la prețuri avantajoase, creare de site-uri prezentare pentru companii mici și mijlocii, creare magazine online și cataloage de produse, precum și alte servicii conexe: întreținere și administrare site-uri web, optimizare SEO și promovare online, design grafic și identitate companie, găzduire web și înregistrare nume de domenii.